Je eet gezond, maar hebt toch overgewicht

Waarom je lichaam gifstoffen opslaat in vetcellen

Ons lichaam heeft een verrassende manier om met gifstoffen (dioxinen) om te gaan: het slaat ze op in vetcellen. Deze chemicaliën komen vaak voor in industriële processen en kunnen schadelijk zijn als ze zich ophopen in ons lichaam.

Wat zijn dioxinen?

Dioxinen zijn een klasse van chemische verontreinigingen die ontstaan tijdens verbrandingsprocessen zoals afvalverbranding, evenals tijdens sommige industriële processen. Om te voorkomen dat deze gifstoffen vrij rondzwerven en je organen beschadigen, slaat je lichaam deze gifstoffen op in vetcellen.

Twee soorten gifstoffen

Gifstoffen kunnen worden verdeeld in twee categorieën:

Wateroplosbare gifstoffen: Deze gifstoffen worden gemakkelijk uit het lichaam gespoeld via het bloed en de nieren.

Vetoplosbare gifstoffen: Deze gifstoffen moeten door de lever worden omgezet om wateroplosbaar te worden. Vetoplosbare gifstoffen omvatten pesticiden, conserveermiddelen, voedseladditieven, zware metalen, verontreinigende stoffen, plastics en andere milieuchemicaliën.

Je eerste verdedigingslinie – De lever

De lever produceert gal, een groenachtig-gele vloeistof die wordt opgeslagen in de galblaas. Het is essentieel voor het verteren van vetten en voor het elimineren van versleten rode bloedcellen en bepaalde gifstoffen uit je lichaam.

Tijdens de spijsvertering wordt de darm selectief doorlaatbaar, zodat het lymfestelsel opgenomen vetten kan opnemen en naar de lever kan vervoeren. Goede vetten worden vervolgens omgezet in cholesterol, celmembranen, hormonen, hersencellen en huidcellen.

Slechte vetten worden verwerkt en gemarkeerd voor verwijdering via gal, dat wordt opgenomen door onoplosbare vezels en verlaat het lichaam als ontlasting. Daarom is het eten van een dieet met veel voedingsvezels zo belangrijk.

Hoe draagt het lymfestelsel bij?

Het Gut Associated Lymphatic Tissue (GALT) is een belangrijk weefsel dat de darmen omringt. Het neemt zowel voedzame als schadelijke vetten op uit ons spijsverteringsstelsel en transporteert ze door ons lymfestelsel. Maar om dit goed te laten verlopen, moeten zowel het spijsverterings- als het lymfeweefsel gezond zijn.

Enkele signalen van een verstopte GALT zijn:

  • Opgeblazen gevoel
  • Allergieën
  • Extra gewicht rond je buik vasthouden
  • Hypersensitiviteiten
  • Huidirritaties of jeuk
  • Gewrichtsstijfheid
  • Gezwollen handen en voeten
  • Eliminatieproblemen (constipatie of diarree)
  • Af en toe hoofdpijn
Waarom worden gifstoffen opgeslagen als vet?

Normaal gesproken worden gifstoffen die in de lymfe worden opgenomen, geneutraliseerd door witte bloedcellen in de lymfeklieren. In het geval van een verstopt lymfestelsel of een ongezond spijsverteringssysteem is het proces ernstig verstoord en vinden gifstoffen hun weg terug naar de lever.

Wanneer de lever verstopt raakt, maakt het dikker, minder effectieve gal aan, wat een cyclus van giftigheid in gang zet. De lever begint dan de vetoplosbare gifstoffen in de bloedbaan vrij te geven. Deze gifstoffen kunnen zich nestelen in de vetcellen, waar ze lange tijd blijven en oxidatie (schade door vrije radicalen) en degeneratie veroorzaken. Dit kan uiteindelijk zorgen voor gezondheidsproblemen.

Hoe kom je van gifstoffen af?

Voedselallergieën, overgewicht, slecht dieet en hoge stressniveaus dragen allemaal bij aan het opslaan van dioxinen in je vetcellen. Het volgende kun je doen om op een natuurlijke wijze van de gifstoffen in je lichaam af te komen:

  1. Word fit

Een actieve levensstijl zal je jong en gezond houden en een overbelasting van giftige stoffen voorkomen. Zweten helpt je lichaam gifstoffen via je huid uit te scheiden. Bovendien stimuleer je door meer te bewegen je lymfestelsel en cardiovasculaire systeem. Het gezond houden van deze twee systemen zorgt voor een juiste afvoer van afvalstoffen.

  1. Detox

Periodiek ontgiften van je lever voorkomt dat deze verstopt raakt. Er zijn veel veilige en natuurlijke manieren om dit proces te volbrengen. Zo kan je een aantal keren per jaar ons meest krachtige lever detox programma, Balance Program, doen. We hebben ook een heel krachtig supplement, Broccoli Seed Caps, dat de lever extra ondersteunt in het ontgiften. Bovendien, hoe meer gifstoffen je jezelf blootstelt, hoe harder je lichaam moet werken om ze te elimineren. Koop biologisch voedsel wanneer je kan en en gebruik natuurlijke verzorgingsproducten.

3.  Eet gezond

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsvezels binnenkrijgt om je gal op te nemen. Groenten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen. Het is ook belangrijk om producten zoals melk en gluten, die meer ontstekingen zullen veroorzake, te vermijden.

  1. Ontspan

Stress is de belangrijkste oorzaak van ontstekingen, die de uitwisseling van vetten en voedingsstoffen in je Gut Associated Lymphatic Tissue kunnen verstoren. Er zijn veel geweldige strategieën die je kunt gebruiken om te ontspannen en je lichaam in harmonie te houden.

Een manier om weer met je lichaam in contact te komen is door middel ademhalingsoefeningen of meditatie. Sinds dat ik hier mee begonnen ben merk ik een groot verschil op in mijn gemoedstoestand en energieniveau gedurende de dag. Ik voel me veel meer in rust en in balans. 

Tot slot

Het wegwerken van opgeslagen gifstoffen is een reis naar een gezonder, energieker leven. Door bewuste keuzes te maken in voeding, beweging en stressmanagement, kan je je lichaam ondersteunen in zijn natuurlijke reinigingsproces. Dus laat deze kennis je gids zijn naar een leven van vitaliteit en welzijn.

Koolhydraatarme Pompoen Kaneelmuffins

Deze heerlijke koolhydraatarme pompoen kaneelmuffins brengen de smaken van de herfst in elke hap. Ze zijn eenvoudig te maken en ideaal voor een gezond tussendoortje. Geniet van de gezelligheid van het seizoen met deze smaakvolle muffins!

Waarom Kiezen Voor Een Natuurlijke Skin Wash?

In een wereld waarin we dagelijks worden blootgesteld aan talloze chemicaliën, is het belangrijk om bewust te kiezen voor natuurlijke producten, zeker als het om huidverzorging gaat. De RainPharma Natuurlijke Skin Wash biedt niet alleen een luxe en verfrissende ervaring, maar draagt ook bij aan een gezonde en stralende huid. Lees in deze blog enkele redenen waarom je deze unieke skin wash zou moeten overwegen.

Geroosterde Zalm met Courgette en Walnoten

In dit blogbericht leer je hoe een gezond gerecht, zoals geroosterde zalm met courgette en walnoten je omega 3 kan verhogen. Lees waarom omega 3-vetzuren bijdragen aan hartgezondheid, hersenfunctie, ontstekingsremming en meer, om je lichaam optimaal te ondersteunen.

Mijn nummer 1 favoriet skin care product!

In dit blog artikel vind je veel wist je datjes. Je gaat ook begrijpen waarom wij het zo belangrijk vinden om onze huid langs binnen te verzorgen. Ben je klaar voor een revolutie in huidverzorging?

Op dieet met Kelly

Hoe waren jouw zomermaanden? Heb je net als mij ook te veel ijsjes gegeten? Veel terrasjes gedaan met suikkerrijke cocktails? Ik vind het alvast hoog tijd om extra te focussen op een gezonde levensstijl. Wie gaat er vanaf 16 september mee op Dieet met Kelly?

De 5 hoofdingrediënten van een gezonde huid.

Een gezonde huid start vanbinnen uit. Wanneer je je lichaam vanbinnen verzorgt ga je stralen aan de buitenkant. We geven je de 5 hoofdingrediënten voor een stralende huid.

Lees je etiketten...

Bij FIZIQ staan we bekend voor onze kritische, no-nonsense aanpak. We werken dan ook alleen met producten die volgens ons goed genoeg zijn. En dit geldt zowel voor onze voeding, supplementen en eiwitten maar zeker ook voor de verzorging van ons lichaam.

Je hebt niets te verliezen, enkel overtollige kilo's...

We delen hier graag het verhaal van Mieke. Toen ze voor de eerste maal bij ons op consultatie kwam zat er een mama voor me die wel helemaal leeggezogen leek. Haar zelfvertrouwen was ver te zoeken. Lees hieronder de getuigenis van Mieke

Het is precies één jaar geleden

In deze blog lees je de getuigenis van Rina. Hoe die ene beslissing je leven kan veranderen. Het is cliché maar gezondheid blijft het allerbelangrijkste in een mensenleven. En dat is nu net wat Rina afgelopen jaar op nummer 1 heeft gezet; werken aan haar gezondheid.

Herfstdip? Deze vitamines heb je nodig!

De Herfst is officieel in het land en dat zorgt voor meer zieke mensen en de typische mentale dipjes. Gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen om je weerstand te vergroten en je lichaam en geest sterker te maken zodat het beter bestand is tegen pijntjes, kwaaltjes en energiedipjes. Een gezonde levensstijl met voldoende rust en een gezond dieet in combinatie met de juiste vitamines en mineralen zijn de sleutel tot een sterk lichaam.

Balletjes van RainPharma shakes

Wil je graag eens een afwisseling met je shake? Probeer dit gezonde tussendoortje een uit!

Waarom zou ik voedingssupplementen gebruiken?

Voedingssupplementen, zijn die echt nodig als ik gezond en gevarieerd eet? Gezond eten is inderdaad de basis, die je nooit kan evenaren met supplementen. Toch blijft het moeilijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Ons lichaam heeft door onze veeleisende levensstijl vaak wat extra ondersteuning nodig. Benieuwd waarom jij ook baat kan hebben bij het nemen van één of meerdere voedingssupplementen? We sommen het even voor je op.

Ben jij verslaafd aan suiker?

Of het nu taart, chocolade, koekjes, snoepjes of frisdrank is, onze wereld is gevuld met deze enorm bevredigende lekkernijen. Gesuikerd voedsel eten zit ingebakken in onze levensstijl en routines. Met een schepje suiker smaakt je koffie lekkerder en het dessert is eigenlijk het beste deel van het diner. Als je ooit hebt geprobeerd om suiker te minderen, dan realiseerde je je waarschijnlijk hoe ontzettend moeilijk dat is. Voor sommige mensen lijkt het simpelweg onmogelijk. Dit leidt tot de vraag: kan je verslaafd zijn aan suiker?

Wat eten we nu best?

Gezond eten...wat is dat nu eigenlijk? Er zijn ons de laatste jaren langs alle kanten heel wat adviezen opgelegd. Zoals de fameuze voedingsdriehoek met vooral veel granen of de bekende slogan: "Melk is goed voor iedereen". Spijtig genoeg waren ze niet allemaal even correct. Net als ze vroeger dachten dat het eten van vetten tot hart- en vaatziekten zouden leiden... Tja niet alle vetten hoor...

Het gesprek dat mijn leven veranderde.

Het doet altijd deugd om een leuke getuigenis te ontvangen. En deze is te mooi om niet te delen. Een jonge, enthousiaste dame die op zoek ging naar een even enthousiast lichaam. En ja hoor, ze heeft het gevonden.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x